Doetinchem

Doetinchem, het centrum van de Achterhoek, is ontstaan uit de leefgemeenschap 'Villa Duttinghe' die op de plaats van de huidige Catharinakerk (op het Simonsplein) heeft bestaan. De stad is in het verleden geteisterd door branden, overstromingen, pestepidemieën, vreemde overheersingen en oorlogsgeweld. Telkens weer wist Doetinchem op te krabbelen en uiteindelijk is het geworden tot hét centrum van de Achterhoek, zoals we het vandaag kennen.

In Doetinchem zijn er slechts een paar historische gebouwen over. Uit de Middeleeuwen zijn er alleen nog kasteel de Slangenburg, de Onze Lieve Vrouwekerk, de St. Catharinakerk en het kasteeltje de Kelder, andere gebouwen zijn verwoest door de grote stadsbrand in 1527.

Vlak over de gemeentegrens ligt in de gemeente Montferland de Kemnade. De Kemnade ligt weliswaar net niet in de gemeente Doetinchem, wel hebben hier een aantal personen gewoond die een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Doetinchem, zoals Carel Hendrik Verhuell met echtgenote Maria Johanna de Bruijn en de familie Misset (bekend als oprichters van de regionale krant Graafschapbode).

Uit de 16e eeuw zijn nog twee gebouwen over: het huis met de mooie gevel aan de Hamburgerstraat, en het gebouw aan de Waterstraat waar heel toepasselijk een antiekzaak in is gevestigd. Uit de 17e eeuw zijn alle gebouwen vernietigd. Er zijn meerdere gebouwen uit de 18e eeuw, zoals het stadsmuseum. Tot slot staat er in Doetinchem ook nog altijd het pand Villa Bouchina, waar in de Tweede Wereldoorlog 9 joden de 'bescherming' genoten van de Duitse bezetter. Daarnaast is er de villa Ruimzicht uit de 18e eeuw.

In het stadscentrum zijn vrijwel geen gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog te vinden. Het gehele centrum, op twee gevels na, is gebombardeerd. De Catharinakerk is na de oorlog herbouwd.

Doetinchem, een dagje uit Winkelen in Doetinchem

Doetinchem is niet alleen hét centrum van de Achterhoek, maar ook een winkelstad bij uitstek. Niet te groot niet te klein maar wel zeer overzichtelijk en met een gevarieerd winkelaanbod.

De Achterhoekse gemoedelijkheid is kenmerkend voor Doetinchem, een stad met een dorps karakter. In de binnenstad vindt u een groot aantal winkels en warenhuizen. Lang gevestigde zaken op het gebied van antiek, design, wonen, woonaccessoires, mode, delicatessen en juweliers. De hoofdstraat, de Hamburgerstraat waar veel bekende winkels gevestigd zijn, is omgeven door kleine gezellige straatjes waar de speciaalzaak nog te vinden is.

De Oude IJssel die door de stad loopt, zorgt met haar drukke scheepsverkeer voor een gezellig sfeertje. De historische Oude IJssel(fiets)brug verschaft een fraaie entree richting stad. De omgeving is rijk aan natuurschoon. Er zijn campings en hotels waardoor Doetinchem in de zomer veel toeristen trekt. De bos- en waterrijke omgeving leent zich uitstekend voor fiets-, wandel- en kanotochten waarna het in de stad aangenaam toeven is op een van de terrassen. Doetinchem ligt aan de A 18, 30 km van Arnhem, 25 km van Zutphen en 15 km van de Duitse grens. Het heeft een bus- en NS-station.